Борщ
Кількість порцій - 8
Час приготування - 2 г 40 хв

Борщ

Чим же ще славитись українській кухні, якщо не знаменитим смачним наваристим борщем. У давнину процес приготування борщу займав досить багато часу: потрібно було приготувати квасолю, яка довго вариться. Зробити ситний бульйон з соковитого шматка м'яса. І дати страві настоятися. Адже не дарма є приказка: "Найсмачніший борщ - вчорашній". У наш час, звичайно, не треба докладати вже так багато зусиль, але щоб борщ вийшов смачний, все одно треба попрацювати. Не дивлячись на все, ця традиційна страва завжди буде подобатися всім: і дорослим, і маленьким. Адже це ж наш рідний борщ!

Інгредієнти

  • Білокачанна капуста - 1 шт.
  • Стебло цибулі-порей - 1 шт.
  • Цибулина - 1 шт.
  • Картопля - 4 шт.
  • Олія для обсмажування
  • Морква - 1 шт.
  • Сіль, перець
  • Невеличкий буряк - 2 шт.
  • М'ясний бульйон - 1,5 л.
  • Часник - 2 зубчика
  • Стиглі помідори - 2 шт.
  • Біла квасоля - 100 г.
  • Копчена грудинка - 350 г.
  • Білий винний оцет - 1 ст. л.
  • Гвоздика - 3 бутона

Етапи приготування

  • 01

    Квасолю вимити, залити водою і залишити на ніч. На наступний день воду злити, а квасолю промити ще раз.

  • 02

    Ріпчасту цибулю очистити, встромити в неї гвоздику. Цибулю-порей вимити, відокремити білу частину від зеленої. Корейку нарізати шматочками товщиною 1 см. У каструлю з квасолею покласти цибулю, 2-3 зелених пера порею і корейку. Влити 1,5 л. холодної води, підсолити, накрити кришкою і поставити на вогонь. Варити 45 хв.

  • 03

    Поки вариться квасоля, підготувати овочі. Капусту промити, розрізати навпіл і видалити качан. Листя нашаткувати тонкою соломкою. Білу частину порею нарізати півкільцями. Моркву, картоплю і буряк очистити, порізати соломкою. Часник очистити, подрібнити. Помідори нарізати кубиками.

  • 04

    Розігріти в сковороді олію. Обсмажити часник і білу частину порею, 3 хв. Додати моркву і буряк, обсмажити на сильному вогні, постійно помішуючи, 4 хв. Додати оцет, перемішати, зменшити вогонь і готувати 5 хв. Додати подрібнені помідори, перемішати. Готувати 4 хв.

  • 05

    З каструлі видалити цибулину із гвоздикою і зелене листя порею. Додати обсмажені овочі, 1,5 л. м'ясного бульйону, перемішати і варити під кришкою 15 хв. Додати картоплю, через 5 хв. капусту і готувати ще 15 хв.